Veelgestelde vragen autofagie

 

Wat is autofagie?


Autofagie is een lichaamseigen celschoonmaak. Als je autofagie stimuleert, worden beschadigde cellen of afvalstoffen uit je cellen afgebroken. De bouwstenen die hierdoor vrijkomen, worden hergebruikt. Hierdoor krijg je schonere cellen en een gezonder lichaam.

 

Waarom is autofagie gezond?


Wetenschappelijk studies wijzen uit dat autofagie veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Zo draagt het bij aan:

- Schone en gezonde cellen
- Je immuunsysteem
- Je energielevel
- Je cognitieve functie (geheugen)
- Het voorkomen van Alzheimer en Parkinson
- Anti-aging
- Een mooiere huid

 

Wordt autofagie ondersteunt door de wetenschap?


Dat wordt het zeker. Er zijn al bijna 70.000 onderzoeken te vinden op Pubmed (publicatie website voor wetenschappelijke onderzoeken) en dat is ongelooflijk veel.

 

Naar wie ging de Nobelprijs voor onderzoek naar autofagie?


De Nobelprijs voor fysiologie en geneeskunde ging in 2016 naar de Japanner Yoshinori Ohsumi. Hij vond uit wat het mechanische is achter autofagie.

 

 

Wat is het voordeel van vasten?


Het belangrijkste voordeel van vasten is dat het autofagie stimuleert. Daarbij worden beschadigde cellen en afvalstoffen uit je cellen opgeruimd. Schone cellen zijn belangrijk voor je gezondheid. Stimulatie van autofagie vermindert de kans op hart- en vaatziekten, virusinfecties, ontstekingsziekten, Alzheimer en veel meer.
 


Hoe stimuleer je autofagie?


Daar zijn een paar manieren voor:
1. Door voeding te eten met spermidine, bijvoorbeeld tarwekiemen.
2. Door het nemen van spermidine supplementen (kies voor supplementen van natuurlijke boekweitkiemen, die zijn het hoogst gedoseerd en glutenvrij).
3. Door vasten of periodiek vasten/intermittent fasting.
4. Door je lichaam in ketose te brengen.

 


 

Hoe lang moet ik vasten om autofagie te stimuleren?


Al vanaf 12 uur vasten kan de productie van autofagie vermeerderen. 

 

Wat doet autofagie in mijn lichaam?


Tijdens autofagie worden afvalstoffen in je cellen of beschadigde cellen afgebroken. Het is een belangrijk lichamelijk reinigingsproces. Als afvalstoffen zich in je cellen opstapelen, dan kan dat vervelende gevolgen met zich meebrengen, zoals: een verzwakt immuunsysteem, minder energie, geheugenproblemen en de kans op de groei van schadelijke cellen.

 

Word je jonger van autofagie?


Opstapeling van afval in je cellen wordt gezien als de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige veroudering. Stimulatie van autofagie gaat die opstapeling tegen. Bovendien wijst wetenschappelijk onderzoek uit dat autofagie je leven kan verlengen.

 

Kun je spermidine supplementen nemen om autofagie te stimuleren?


Ja, dat kan. Ga dan wel voor natuurlijke spermidine, zoals:

Boekweitkiemen: 5 mg per gram spermidine en geen gluten
Tarwekiemextract: 1,2 mg per gram spermidine en wel gluten

De synthetische variant van spermidine wordt slecht opgenomen en is in Europa officieel verboden.
 


Welke spermidine supplementen kan ik het beste kiezen om autofagie te stimuleren?


In spermidine supplementen gemaakt van biologisch en speciaal gekweekte boekweitkiemen zit de meeste spermidine (5 mg per gram). Bovendien is deze vorm glutenvrij.

 

Welke voeding bevat de meeste spermidine?


Spermidine per 100 gram:
1. Tarwekiemen - 24,3 mg
2. Gedroogde sojabonen - 20,7 mg
3. Cheddar (minstens 1 jaar gerijpt) - 19,9 mg
4. Paddenstoelen  - 8,8 mg
5. Erwten - 6,5 mg

 


Waarom zou ik een spermidine supplement nemen als ik spermidine ook uit voeding kan halen?


Het is lastig om elke dag spermidine uit voeding te halen, omdat je niet elke dag voeding eet met een hoge dosis spermidine. Ook zit er door de bodemverarming - in de niet-biologische landbouw - drastisch minder voedingstoffen in ons eten en dus ook minder spermidine.

 

Is autofagie gezond?


Ja, dat komt omdat het de unieke kracht heeft om je lichaam op celniveau te herstellen. Het ruimt schadelijke cellen op, houdt virussen buiten de deur, zorgt voor een sterker immuunsysteem, meer energie en een scherper geheugen.

 


Verkrijgbaarheid van spermidine producten

Momenteel zijn er enkele bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het maken van cel-reinigende producten zoals een basisch spermidine complex. Deze producten zijn verkrijgbaar bij vakdrogisten, gezondheidwinkels, reformwinkels en enkele apotheken. Daarnaast kunt u de juiste spermidine producten ook vinden en bestellen via internet.

 

Met de twee onderstaande functies 'Zoek een adviesdrogist' of 'Online verkrijgbaarheid' kunt u gemakkelijk beschikbare producten vinden en aanschaffen. Vragen, advies of aanvullende informatie voor uw specifieke situatie? Bel voor een gratis adviesgesprek met één van onze medewerkers van Stichting Zuur-Base Kennis tel. NL: (020) 262 14 12 en BE: (03) 456 27 77 (lokaal tarief). Let op: als u zoekt naar een adviesdrogist wordt u doorverwezen naar de website van stichting Zuur-Base Kennis en verlaat u de autofagie website.

ZOEK EEN ADVIESDROGIST

Persoonlijk 1-op-1 advies en de genoemde producten zijn verkrijgbaar bij adviesdrogisterijen en gezondheidswinkels die zich hebben gespecialiseerd in cel-reinigende producten. Voer in het veld hieronder uw postcode in om uw dichtstbijzijnde drogist te vinden.

ONLINE VERKRIJGBAARHEID

Basische spermidine complex supplementen zijn vrij verkrijgbaar via diverse online winkels. Door de omschrijving van de voor u aanbevolen en aanvullende producten in te toetsen in Google vindt u snel een goede aanbieder.